Tar grep om boligutviklingen

Velkommen til Del 2 av Bærekraftig boligutbygging i Søndre Land

Innhold

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?


AI bilde av et boligfelt, litt tegneserieaktig

Bærekraftig boligutvikling, del 2

Søndre Land kommune inviterer nå til det andre møte om bærekraftig boligutvikling, der tema denne ganger er reist rundt spørsmålene:

“Behov for tilpasninger i huset? Flytte?”

Alle innbyggere og interesserte er invitert, til arrangementet som holdes mandag 20. november kl. 18:00 i allrommet på Hovlitunet. Der  fortsetter vi dialogen om hvordan vi best kan utvikle boliger som er trygge, tilrettelagt og bærekraftige for alle livsfaser.

Møtet setter fokus på aldersvennlige boliger og hvordan tilpasninger kan finansieres. Representanter fra Husbanken Innlandet, NAV Hjelpemiddelsentral Innlandet, GOBB og Nordbolig, samt kommunens ledelse og fagpersoner, vil være til stede for å dele innsikt og diskutere løsninger. I tillegg håper vi på deltakelse fra NAV Land.

Deltakere:

  • Tone Haugen, Husbanken Innlandet
  • Morten Sandbakken, NAV Hjelpemiddelsentral Innlandet
  • Tom Søgård, Gjøvik og Omegn Boligbyggelag (GOBB)
  • Oddvar Haugen, Nordbolig

Sammen med kommunens team vil de belyse hvordan tilpasninger i eksisterende boliger kan gjøre hverdagen enklere, samt hvilke muligheter som finnes for finansiering gjennom støtteordninger. I tillegg ser vi på løsninger for de som vurderer ny bolig for å sikre et godt tilpasset hjem for fremtiden.

Arrangement-link: https://fb.me/e/4VkDKB7OJ

Bakgrunn og oppsummering fra det første møte

Bærekraftig boligutvikling, del 1

Onsdag 2. oktober inviterte Søndre Land kommune til det første av flere planlagte møter om boligutvikling. Ordfører Anne Hagenborg ønsket velkommen til møtet og understreket viktigheten av å ha en åpen dialog med både innbyggere og utbyggere om hvordan kommunen kan møte fremtidens boligbehov. Møtet samlet innbyggere, utbyggere og kommunale ledere for å diskutere hvordan kommunen, i samarbeid med private og offentlige aktører, kan legge til rette for at alle innbyggere skal ha tilgang til trygge og egnede boliger – uavhengig av alder, funksjonsnivå, ønsker og behov. 

Bilde av forsamlingen, og Arne Skogsbakken

En bærekraftig boligutvikling for framtiden 

Tone Gellein, kommunens rådgiver for boligutvikling, presenterte hovedprosjektet “Bærekraftig boligutvikling i Søndre Land” og satte fokus på betydningen av et bredt samarbeid mellom både kommunen, private utbyggere og Husbanken.

Med bakgrunn i kommunens overordnede prosjekt “Bærekraftig boligutvikling i Søndre Land”, samt nasjonale reformer som “Leve hele livet” og Gjøvikregionens Connected Living-initiativ, ble det lagt fram en rekke prosjekter og utredninger som enten er gjennomført eller pågår. 

- Vi må utvikle tjenestene sammen med boligutviklingen. Det er ikke nok å bare bygge boliger, vi må også sikre at tjenestetilbudet tilpasses beboernes behov, sa Tone Gellein. 

Hun la også vekt på viktigheten av en helhetlig strategi som skal være tilpasset fremtidens utfordringer. Hun pekte på behovet for samarbeid mellom ulike aktører, der både private utbyggere, Husbanken og kommunen bidrar til å løse boligbehovene på en bærekraftig måte. 

- Hovedmålet er klart: En trygg og egnet bolig for alle. Dette er avgjørende for at vi skal kunne bygge et robust og bærekraftig samfunn i Søndre Land, sa Gellein. 

Et av de konkrete temaene som ble diskutert, var borettslagsmodellen som både utbyggere og kommunen ser på som en sentral løsning for fremtidens boliger i sentrum. Denne modellen ble fremhevet som et godt alternativ for både unge, eldre og personer med funksjonsnedsettelser, og skaper fellesskap i sentrale områder. Ensomhet blant eneboende, både unge og eldre, er en økende utfordring for folkehelsen i samfunnet, og vi trenger å utvikle boliger og måter å bo på som skaper gode muligheter for fellesskap.

Tilpasninger av bolig for eldre og personer med nedsatt funksjonsevne er viktig forebyggende tiltak. Der må man begynne mye tidligere og planlegge for en god bolig når man blir litt eldre. Rett og slett være i forkant. Dette presiserte også Nordbolig med Oddvar Haugen som selv rett under 60 år, begynner å se på hvordan han skal bo den neste fasen av livet. Han snakket videre om Grettejordet i Hov og den planlagte utbyggingen der. Med flomsikringen godt underveis kan Nordbolig nå sette konkrete datoer for salg- og byggestart.  

Boligundersøkelsen – og annet kartleggingsdata viser et klart behov for både nybygg og utvikling av boliger for grupper med ekstra behov. Informasjon og veiledning om hva og hvordan dette kan være mulig, vil fortsette utover høsten.  

I mellomtiden vil det annonseres en uformell rådgivingstjeneste på dagtid på biblioteket i Hov. På den måten håper vi at flest mulig får anledning til å orientere seg om ulike muligheter for støtte, lån, tilskudd, utbygging m.v., forteller Gellein.

Til stede var også Tom Søgård fra GOBB (Gjøvik- og omegn boligbyggelag) og Åge Aspelien fra Mesterbygg som bygger Karolinelunden i Hov.

Effektiv utbygging og gjenbruk av eksisterende bygg

Leder for bygg- og vedlikehold, Tom Kåre Kleven, presenterte kommunens suksesshistorie med oppføring av småhus, i 2023. På bare 8-9 måneder ble det etablert småhus til utleie, etter et vedtak i kommunestyret. De er små sammnelignet med mer vanlige eneboliger, men de som bor der er veldig fornøyde. Kleven presenterte også planer for videre bruk av det gamle Hovli eldresenter, der Sol-Is arkitekter utreder muligheten for både nye leiligheter og tilrettelagte boliger for sårbare grupper. Klima- og  miljøhensyn vil stå sentralt i dette arbeidet, og kommunen ser på hvordan bygget fra 1957 kan få et nytt liv også de neste 70 årene. Eksisterende kommunale tjenester vil i all hovedsak foreslås videreført, og noen tilfeller endre plassering. Men arkitektene har frie hender til å komme med nye forslag. Dette arbeidet sluttføres og vil presenteres for innbyggerne i løpet av januar 2025. Kommunen har i denne sammenhengen blitt del av et nettverk av 7 kommuner i Innlandet som jobber med tilsvarende prosjekter. Nettverket ledes av Husbanken i samarbeid med Innlandet fylke. Kompetansedeling og erfaringer kommer godt med.

Innbyggermedvirkning og veien videre

Innbyggerne var engasjerte under møtet og stilte spørsmål om blant annet mangelen på ledige tomter til eneboliger i sentrum. Dette viser at det er et stort behov for både nye boliger og videreutvikling av eksisterende boligtilbud.  

Rådmann Arne Skogsbakken fremhevet i sin oppsummering av møtet at boligpolitikk er tett knyttet til velferdstjenester. 

- Hvis boligen er på plass, kan andre utfordringer i samfunnet, som uro i skolen og ustabile oppvekstforhold, reduseres. Tilrettelegging for eldre bør starte tidlig, og vi må være i forkant for å sikre at folk kan bo trygt og selvstendig lengst mulig, sa Arne Skogsbakken. 

Arbeidet som samles under prosjektet Bærekraftig boligutvikling i Søndre Land  skal ende opp i en ny og helhetlig strategi og plan for både boligbygging og boligsosial virksomhet i kommunen.

Nytt møte i november

For å følge opp medvirkningsprosessen, inviterer kommunen til et nytt åpent møte i november, der Husbanken og NAV Innlandet vil delta for å diskutere løsninger og hvordan de kan bidra til trygge og gode boliger for alle. To store tema er finansiering gjennom startlån og andre tilskuddsordninger til utleieboliger og tilpasninger av boliger.

- Vi håper på bred deltakelse fra både innbyggere og fagmiljøer. Dette er en unik mulighet til å være med å forme framtidens boligpolitikk i Søndre Land, sa Tone Gellein.

Fakta/ oppsummering: 

  • Bærekraftig boligutvikling: Kommunen jobber med en helhetlig plan for å sikre trygge og egnede boliger for alle grupper, uavhengig av alder og funksjonsbehov. 
  • Borettslag som modell: Borettslagsmodellen fremheves som en organisasjonsform som vil skape gode fellesskap i sentrumsnære strøk, både for unge, eldre og personer med funksjonsnedsettelser. 
  • Utbygging på Grettejordet: Planlagt salgsstart for byggetrinn 1 sommeren 2025, med byggestart høsten/vinteren samme år. 
  • Effektiv nybygging: Kommunen har vist at det er mulig å få til rask og effektiv bygging, som med småhusprosjektet fra 2023, som på 8-9 måneder stod ferdig etter føste vedtak.
  • Neste møte: Et nytt åpent møte er planlagt 20. november, der Husbanken og NAV Innlandet skal delta for å diskutere muligheter for videreutvikling av boligtilbudet i Søndre Land. Det annonseres i sosial medier og på kommunens nettside.  

Publisert: 29.10.2024 19.03.16
Sist endret: 30.10.2024 15.34